Hieronnan historiaa ja nykypäivää

Hieronta on yksi ihmiskunnan vanhimpia hoitomuotoja ja hieronta tulee esille niin kreikkalaisessa tarustossa kuin egyptiläisesissä, persialaisissa ja japanilaissa lääketiedettä kuvaavissa historiallisissa kirjoituksissa.

Suomessa hierontaa on harjoitettu satoja vuosia, aluksi lähinnä äidiltä tyttärelle siirtyvänä kansanparannustaitona. Varsinainen koulutus on aloitettu 1883 sisällytettynä voimistelunopettajien koulutukseen.

Nykyisin ammattitutkintolain mukaisen hierojan ammattitutkinnon suorittaminen antaa koulutetun hierojan pätevyyden. Koulutetut hierojat kuuluvat Valviran terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisteriin, toiminta on potilasvakuutuksen piirissä ja toimintaa valvoo paikallinen Aluehallintovirasto.

 

 

Hieronnan vaikutuksia

Hieronnassa käsitellään pehmytkudoksia ja pehmitetään lihaksissa olevia kireyksiä ja jännitystiloja. Siinä pyritään palauttamaan lihaksen elastisuus ja lepopituus normaaliksi. Lihaksen verenkierto ja aineenvaihdunta paranevat, mikä edistää samalla kiputilojen lievittymistä. Kehosta poistuu kuona-aineita  lymfaattisen vaikutuksen myötä ja se vähentää turvotusta. 

Hieronnalla on myös rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Hieronta vähentää kehossa stressihormooni kortisolin määrää, nostaa mielialaa ja alentaa usein myös verenpainetta. Hieronnan uskotaan nostavan myös kehon serotoniinin määrää. Serotoniini on mielialahormooni, jonka vajaus ilmenee alakulona, apatiana, masennuksen ja kroonisena väsymyksenä.

Hierontaa käytetään myös rasituksista palautumiseen (esim. urheilijat, kuntoilijat) ja sillä voidaan ennalta ehkäistä rasitusvammojen syntyä. Hieronnalla ylläpidetään myös lihasten venyvyyttä ja nivelten liikelaajuuksia.