Mitä on kalevalainen jäsenkorjaus?

Kalevalainen jäsenkorjaus on vanha suomalainen hoitomuoto,  joka perustuu kansanperinteeseen ja jota on kuvattu Kalevalassa. Taidot ovat siirtyneet perimätietona sukupolvilta toisille erityisesti Pohjanmaalla.

Kalevalainen jäsenkorjaus on mobilisaatiohoito, jossa ei tuoteta kipua eikä siinä koskaan ylitetä nivelen omia liikeratoja ts. "niksauteta", jolloin hoito on turvallista ja lempeää. Hoito perustuu ihmisen koko tukirakenteen kineettisen ketjun tasapainottamiseen ja vaivan alkuperän selvittämiseen pelkän oireen hoitamisen sijaan.

Kalevalainen jäsenkorjaaja -nimike myönnetään henkilölle, joka on läpikäynyt Kansanlääkintäseuran järjestämän noin 3-vuotisen koulutusohjelman, suorittanut hyväksytysti näyttökokeen ja vaaditut 300 harjoitushoitoa sekä osallistuu täydennyskoulutukseen vähintään joka toinen vuosi. Kansanlääkintäseura (www.kansanlaakintaseura.fi) ylläpitää rekisteriä hoitajista.

Mitä kalevalaisessa jäsenkorjauksessa tapahtuu?

Kalevalaisen jäsenkorjauksen periaatteen mukaan ihminen on toiminnallinen kokonaisuus ja häntä hoidetaan aina kokonaisvaltaisesti.  Hoidon aluksi selvitetään asiakkaan mahdolliset sairaudet ja hoitohistoria, vaivan oireet sekä muut tekijät. Hoidon aikana havainnoidaan kehon tasapainotekijöitä ja korjataan mahdolliset virheasennot.  Kalevalainen jäsenkorjaus alkaa aina jalkapohjista ja päätyy kallonpohjaan. Lisäksi voidaan käsitellä myös pään ja kasvojen alueita.

Hoidossa käsitellään lihaskalvoja eli faskioita,  lihaksia ja sidekudoksia sekä parannetaan niiden liikkuvuutta erilaisin venytystekniikoin ja hyödyntäen asiakkaan omia liikeratoja. Niveliä mobilisoidaan tarpeen mukaan ja erilaiset hermojen pinnetilat vapautetaan. Hoito on aina asiakkaan ja hoitajan välistä yhteistyötä, jossa hoito etenee hitaasti ja lempeästi kipua tuottamatta.

Kalevalainen jäsenkorjaus elvyttää verenkiertoa, kudosnestekiertoa ja hormonitoimintaa ja vapauttaa koko kehon energiajärjestelmän luonnolliseen tilaansa. Se rauhoittaa mieltä ja rentouttaa kehoa. Hoidon jälkeen kannattaa juoda paljon vettä ja vältää kovaa fyysistä rasitusta.

Kenelle hoito sopii?

Kalevalainen jäsenkorjaus sopii "vauvasta vaariin". Siitä on saatu apua muun muassa erilaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon, esim. jalkojen virheasentojen korjaukseen, iskias- ja noidannuoli -tyyppisiin vaivoihin, niska-hartiaseudun kipuihin ja jännitystiloihin, migreeniin ja lihasjännityksistä johtuviin päänsärkyihin, purentahäiriöihin, tennis- ja golfkyynärpää, jäätynyt olkapää, rannekanava oireyhtymä ja muut erilaiset hermojen pinnetilat,  vauvojen koliikkivaivat.